Dana 14.11.2020. godine u programu i na web stranici Radio Velika Kladuša objavljen je „demanti“ JKUP Komunalije na prilog ovog medija o press – konferenciji Naše stranke na temu deponije Radića most koja je održana 11.11.2020. godine.

Komunalijama, tačnije direktoru ovog preduzeća Amiru Đogiću, ovim putem se zahvaljujemo na „demantiju“, kojeg stavljamo pod navodnike jer njegovim sadržajem nije demantovano ništa od onog što su članovi Naše stranke rekli o deponiji Radića most.

Pomenutim „demantijem“ direktor Đogić nam je samo ponudio fantastičan primjer kojim javnosti i građanima možemo plastično pojasniti šta označava pojam „zarobljena država“ i koliko je bitno da se kao društvo oslobodimo iz ralja partitokratije, čiji su jedan od kotačića Đogić i njegova Laburistička partija.

Pojam „zarobljena država“ označava korupcijsku praksu kojom subjekt blokira i dirigira institucijama sistema da bi one radile njemu na korist. U ovom slučaju subjekt je Laburistička stranka koji institucije općine koriste kako bi radile u korist stranke, odnosno pojedinaca iz njenog vrha.

Poznato je da je direktor JKUP Komunalije na tu poziciju došao direktno sa mjesta generalnog sekretara Laburističke stranke i, što je apsurdno, uzeo učešće na ovogodišnjim lokalnim izborima kao kandidat pomenute stranke za Općinsko vijeće Velike Kladuše.

Koristeći poziciju direktora javnog preduzeća, kandidat za Općinsko vijeće Amir Đogić je, tri dana nakon naše press konferencije, u subotu, 14. novembra, kada je stupila na snagu izborna šutnja, objavom „demantija“ na Radiju Velika Kladuša pokušao oblatiti Našu stranku znajući mu ne možemo odgovoriti sve do zatvaranja biračkih mjesta.

Na ovaj način je kandidat Đogić iskoristio poziciju direktora javnog preduzeća kako bi se, u svom vlastitom i u interesu stranke, obračunao sa političkim protivnicima. Nažalost, na ovakav način su stranačkim interesima podređene gotovo sve institucije sistema u našoj državi, zbog čega je ona na rubu kolapsa.

Žalosti nas i što uredništvo Radija Velika Kladuša nije prepoznalo kako objavom „demantija“ JKUP Komunalije krše upravo član 6. Kodeksa o audio vizuelnim medijskim uslugama i medijskim uslugama radija na koji se autor „demantija“ pozvao u uvodu. Naime, u stavu (5) ovog člana stoji da se objava odgovora može odbiti ukoliko “predstavlja ili je u vezi s protupravnom radnjom“.

U ovom slučaju je uredništvo Radija Velika Kladuša je u „demantiju“ JKUP Komunalije, s obzirom na to da je upoznato sa činjenicom da se na čelu pomenutog preduzeća nalazi kandidat na lokalnim izborima, moralo prepoznati akt kršenja izborne šutnje, pogotovo ako uzmemo u obzir da je sadržaj „demantija“ u najvećem dijelu posvećen napadu na drugi politički subjekt. Čelništvo i uredništvo Radija Velika Kladuša podsjećamo da javni medij treba da radi u interesu javnosti, a ne kao servis organa uprave i javnih preduzeća.

Ipak, nadu u mogućnost oslobađanja države daju nam rezultati lokalnih izbora: od pobjede kandidata za načelnika Naše stranke i drugih opozicionih stranaka u većini općina glavnog nam grada do ulaska Naše stranke u velikokladuško Općinsko vijeće. Građanima Velike Kladuše obećavamo da ćemo učiniti sve kako bismo javna preduzeća i ustanove istrgnuli iz partijskih ralja, te njihovo poslovanje učinili potpuno transparentnim i u službi interesa svih stanovnika.

Na sadržaj Đogićevog „demantija“ nema potrebe da se osvrćemo, osim da mu sugerišemo da se, prije realizacije svih grandioznih projekata koje najavljuje, prvo postara o tome da preduzeće na čijem je čelu ne odlaže otpad na tuđe zemljište, s obzirom na to da niti Općina Velika Kladuša niti JKUP Komunalije nisu vlasnici najvećeg dijela zemljišta na kojem se nalazi deponija Radića most.