Program zajedničke komunalne potrošnje (ZKP) obuhvata čišćenje i održavanje javnih površina (u zimskom i ljetnom periodu), korita rijeka, održavanje javne rasvjete, spomen obilježja, mezarja, groblja, slivnika, šahtova.

Finansira se iz: komunalne naknada, naknade za korištenje dobara od javnog interesa, poreza na imovinu, promet nekretnina, nasljeđe i poklone, te taksa i drugih budžetskih sredstava.

Program ZKP-a provodi JKUP Komunalije.

ZKP je 2021. godine iznosio 1.16 miliona KM, 2022. godine je povećan na 1.96 miliona (67%), a 2023.godine na 2.63 miliona (34%). Ove godine ZKP se planira povećati na 3.5 miliona (35%). Za tri godine desilo se povećanje za 206%.

U obrazloženju ovog dokumenta, koji je napisano na svega pola stranice A4, uopšte se ne spominju razlozi zbog kojih se planira povećanje finasiranje programa za skoro milion maraka, a što je prošle godine bar pokušano kroz navode o povećanjima cijena energenata.

Pored toga, u ovogodišnjem dokumentu je očito da se išlo samo na povećanje bez pretjeranog truda da se to bar zamaskira, pa je do povećanja ukupnog iznosa došlo povećavanjem tura odvoza prikupljenog otpada za duplo, povećanja zimskih mjeseci sa četiri na pet, za kićenje grada ćemo izdvajati nevjerovatnih 85.000 KM, za javnu rasvjetu više u donosu na lani za 150 posto, a održavaće se se samo 20 posto više mjernih mjesta. I tako naguraše dodatni milion maraka. Bez ikakvog obrazloženja!

Jedine dvije promjene u ovom dokumentu za koje se može reći da su pozitivne jesu raspoređivanje stalnog radnika na održavanju javne higijene u MZ Šumatac, MZ Podzvizd i MZ Mala Kladuša i druga je ispravljanje grešaka u duplom obračunavanju PDV na koje je vijećnik Naše stranke upozorio prošle godine.

Ovakav ZKP gotovo sigurno ne može dobiti podršku iole prisebnih vijećnika, tako da se očigledno i ove godine ide na to da se usvoji na nezakonit način, kao i 2022. i 2023. godine, bez da je za njega glasala potrebna većina u vijeću. Zato i nema obrazloženja! Opet idu na silu, pa nek’ košta šta košta.

Želite li postati dio našeg tima? Popunite pristupnicu ovdje.