Piše: Selma Kendić, vijećnica Naše stranke

Nedavno sam imala priliku posjetiti Udruženje za pomoć oboljelim od karcinoma “Sutra je novi dan”. Ova posjeta mi je pružila dublji uvid u izazove s kojima se suočavaju oboljeli od raka, kao i u značaj podrške koju udruženje pruža svojim članovima.

Ovo udruženje aktivno djeluje već osam godina i okuplja preko 380 članova. Tokom posjete, imala sam priliku prisustvovati jednom od druženja koje udruženje organizuje.

Druženja su usmjerena na emocionalnu podršku i terapiju razgovorom, što se pokazalo kao ključna komponenta u oporavku i mentalnom zdravlju oboljelih. Također, udruženje organizuje edukativne sesije o prevenciji raka i važnosti ranog otkrivanja.

Udruženje pruža financijsku pomoć novootkrivenim pacijentima da im bar malo olakša troškove liječenja. Sredstva se prikupljaju putem donacija i humanitarnih akcija. Općina nažalost vrlo malo učestvuje u radu udruženja i jedina sredstva koje udruženje dobije su ona od javnih poziva za nevladine organizacije.

Ono što trenutno nije slučaj, a nadaju se iz udruženja da će biti, jeste uspostava grantova i subvencija posebno namjenjenih udruženju, kao i pronalaženje adekvatnijeg prostora za njegov rad.

Tokom razgovora s predsjednicom i članovima udruženja saznala sam koliko je važno imati ovakvu podršku unutar zajednice. Udruženje ne samo da pruža praktičnu pomoć, već i pomaže u podizanju svijesti o malignim bolestima i važnosti prevencije.

Nažalost i u ovom dijelu je reakcija Općine izostala, udruženje kroz projekat Pokretni mamograf nikad ne dobije sredstva u traženom iznosu te tako neke žene ne dobiju priliku za pregled u okviru ovog projekta koji se realizuje već tri godine.

Moja posjeta Udruženju “Sutra je novi dan” bila je izuzetno poučna i emotivno ispunjavajuća. Vidjela sam kako zajednički napori mogu stvoriti okruženje podrške i nade za one koji se suočavaju s jednom od najtežih bolesti današnjice. Podrška donatora i volontera je neprocjenjiva za rad ovog udruženja, a njihova posvećenost i empatija su inspiracija za sve nas.