Povodom 27. jula – Dana ustanka naroda BiH, članovi i aktivisti Naše stranke su organizirali akciju čišćenja spomenika žrtvama fašističkog terora u Poljicama kod Vrnograča, te obišli većinu spomen-obilježja narodno-oslobodilačkoj borbi na području Velike Kladuše.

Rezultat tih obilazaka jeste baza spomenika NOB-a koja je danas, na Dan ustanka, objavljena na web stranici kladusajenasa.org. Baza sadrži tačne lokacije, fotografije i osnovne podatke o 20 spomen-obilježja izgrađenih u čast partizanima, narodno-oslobodilačkoj borbi i žrtvama fašističkog terora na području Velike Kladuše.

Bazu pogledajte ovdje.

Iz Naše stranke ističu kako se nadaju da će ova baza, prije svega, proširiti znanje mlađih naraštaja o antifašističkoj borbi naših predaka u kojoj su udareni i temelji moderne države Bosne i Hercegovine.

„Također se nadamo da će potaknuti ljude u našim mjesnim zajednicama, kao i udruženja i organizacije, političke i nepolitičke, koja baštine vrijednosti antifašizma, da kontinuirano organiziraju akcije čišćenja i obnove antifašističkih spomen-obilježja. Te akcije su sve rjeđe, te je sve više važnih spomenika prepušteno zubu vremena, a time se i važni historijski događaji prepuštaju zaboravu“, podsjećaju iz velikokladuškog odbora Naše stranke.

Oni pozivaju i sve građane da učestvujete u proširenju i poboljšanju ove baze ukoliko imaju podatke, fotografije i lokacije spomenika NOB-a koji trenutno nisu u bazi.

Dan ustanka naroda BiH obilježava se na godišnjicu oružane akcije koju su 27. jula 1941. godine izveli gerilski odredi Bosanske krajine. Kasnije je narodni ustanak dobio masovne razmjere i proširio se na istočnu Bosnu i Hercegovinu. Tako je klica antifašističkog otpora u Bosni i Hercegovini zametnuta na području Bosanske krajine, a veliki obol toj borbi dali su i partizani iz Velike Kladuše.