Polaganjem ruža i odavanjem počasti na partizanskim spomen-obilježjima u Velikoj Kladuši, Vrnograču i Polju, te na mezarima Ibrahima Mržljaka u Zagradu i Mahmuta Zulića u mjesnoj zajednici Todorovo, obilježili smo 25. novembar – Dan državnosti BiH.

Tog datuma 1943. godine održano je prvo zasjedanje ZAVNOBIH-a (Zemaljsko antifašističko vijeće narodnog oslobođenja Bosne i Hercegovine), u Mrkonjić Gradu. Na pomenutom zasjedanju vijećnici su jednoglasno donijeli stav da se Bosna i Hercegovina konstituiše kao ravnopravna federalna jedinica – država u okviru „nove“ Jugoslavije, a ZAVNOBIH je postao vrhovni zakonodavni i izvršni organ vlasti, čime je nakon 463 godine obnovljena državnost Bosne i Hercegovine.

Na drugom zasjedanju ZAVNOBiH-a, koje je održano 30. juna – 2. jula 1944. u Sanskom Mostu, za vijećnika je imenovan i Mahmut Zulić, seljak iz Todorova, koji je time postao prvi vijećnik ZAVNOBIH-a s područja Velike Kladuše. Zulić i ostali vijećnici su na drugom zasjedanju donijeli i slavnu deklaraciju o pravima građana u BiH u kojoj stoji:

„U plamenu pravednog oslobodilačkog rata iskiva se bratstvo Srba, Muslimana i Hrvata, i time se udara siguran temelj slobodne i zbratimljene BiH, ravnopravne federalne jedinice u Demokratskoj federativnoj Jugoslaviji. Prvi put u historiji Srbi, Muslimani i Hrvati Bosne i Hercegovine, ujedinjeni u Narodno-oslobodilačkom pokretu, stupili su na isti put, počeli da izgrađuju svoj zajednički dom, u čije su temelje uzidane kosti njihovih najboljih sinova. Prvi put u historiji oni su postali kovači svoje sudbine, čvrsto riješeni da jednom zauvijek sahrane vjekovnu mračnu i tešku prošlost i da izgrade državnu zajednicu u kojoj će živjeti u ravnopravnosti, slobodi, miru i blagostanju.“

Svim građankama i građanima Velike Kladuše, u ime Općinskog odbora Naše stranke, ovim putem čestitamo Dan državnosti Bosne i Hercegovine i ističemo svoju odlučnost da se, čuvajući tekovine ZAVNOBIH-a, borimo za državu ravnopravnih građana, gdje svi narodi moraju uživati ista prava.