U posljednja tri mjeseca u najmanje tri škole na području Velike Kladuše održane su aktivnosti političkog subjekta Narodni evropski savez (NES), čime je prekršen Zakon o osnovnom i općem srednjem odgoju i obrazovanju Unsko-sanskog kantona.

Član 56. ovog zakona propisuje da je u školama zabranjeno djelovanje političkih stranaka i njihovih podmladaka i korištenje školskog prostora u te svrhe. Predviđena je i kazna od 1000 do 5000 KM za odgovorne osobe koje dozvole djelovanje političkih stranaka i održavanje političkih skupova.

„Šestog marta u prostorijama Osnovne škole „25. novembar“ formiran je mjesni odbor NES-a za Drmaljevo i Trnove, četvrtog februara u Osnovnoj školi „Podzvizd“ formiran je stranački odbor za tu mjesnu zajednicu, a 19. decembra prošle godine Osnovna škola „Crvarevac“ bila je domaćin formiranja mjesnog odbora NES Zborište“, kaže Amir Purić, predsjednik velikokladuškog odbora Naše stranke.

Prijava inspektoratu

On dodaje da su na svim ovim događajima prisustvovali visoki dužnosnici NES-a poput predsjednika stranke i gradonačelnika Cazina Nermina Ogreševića, premijera USK Mustafe Ružnića, predsjedavajućeg Gradskog vijeća Cazin Rifeta Hozanovića i mnogih drugih, što je lako utvrditi na osnovu objavljenih fotografija sa tih skupova.

„Ukoliko vodstvo ove stranke ne zna za zakonske propise i odredbe o zabranama korištenja školskih prostorija u političke svrhe, to bi morali znati direktori škola i ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta u Vladi USK Almin Hopovac (SDP). Kantonalnom inspektoratu za obrazovanje, nauku kulturu i sport smo podnijeli zahtjev za inspekcijski nadzor ove tri škole, a zbog evidentnog kršenja člana 56. Zakona o osnovnom i općem srednjem odgoju i obrazovanju Unsko-sanskog kantona.

Tužna je činjenica da NES održava političke skupove u školskim prostorijama dok istovremeno mnoge škole na području USK ostaju bez grijanja. Tako je zbog nedostatka ogrijeva ovih dana obustavljena nastava u sve tri srednje škole u Velikoj Kladuši, a u istoj opasnosti su i neke od osnovnih škola u kojima su održani skupovi vladajuće stranke u USK“, ističe Purić.