Zadnjeg junskog dana, NK Krajišnik iz Velike Kladuše obavijestio je javnost da će zbog finansijskih problema biti primoran da ugasi seniorski pogon kluba. Nije neobično da se sportski kolektivi nađu u krizi i da moraju povlačiti radikalne poteze, ali način na koji je klub osnovan 1938. godine došao u ovu situaciju veoma je čudan.

Čim je početkom godine objavljen nacrt budžeta Općine za 2022, bilo je jasno da će se mnogi sportski klubovi naći u problemu. Načelnik je odlučio da umanji sredstva za Sportski savez za čak 55 posto. Za one koji ne znaju, sredstva iz ovog granta se potom raspoređuju svim članicama saveza prema internom pravilniku, a tradicionalno najviše dobiju nogometni klubovi Krajišnik i Mladost.

Sve do 2021. godine, ova dva nogometna kluba, uz Konjički klub Krajišnik, imali su svoje posebne grantove u budžetu Općine Velika Kladuša. Primjerice, u 2020. grant za NK Krajišnik je bio 52.000 KM, za Mladost 20.000 i za konjički klub 30.000 KM, dok je Savezu išlo 100.000 KM. Dakle, ukupno 200.000 za sportske kolektive. U 2021. je načelnik odlučio da ukine pojedinačne grantove, ali poveća grant za Sportski savez na 180.000 KM. U zbiru je to bilo  20.000 KM manje sredstava u ukupnoj raspodjeli za sportske klubove, ali niko se nije previše bunio.

Ove godine je, pak, načelnik i nakon brojnih upozorenja samih klubova, Sportskog saveza i pojedinih vijećnika, odlučio da grant za ovu namjenu smanji na iznos od samo 80.000 KM. Bilo je posve nejasno zašto to čini, posebno uzimajući u obzir da je izborna godina i da je planirani budžet u rekordnom iznosu od preko 18 miliona KM. Gotovo svi grantovi su povećani u odnosu na prošlogodišnji budžet. Tako je 50.000 KM više predviđeno političkim strankama, 75.000 KM više za Kladuško ljeto, 120.000 KM više za udruženja građana, 400 hiljada za pozajmice javnim preduzećima, itd. Samo je grant Sportskom savezu umanjen i to značajno.

Ulaganje u sport je ulaganje u zdravlje

Sportski klubovi nažalost ne mogu preživjeti bez budžetskih dotacija. Odraz je to, ponajviše, ukupnog ekonomskog i duhovnog stanja u državi. Svakako da bi i sami klubovi mogli raditi bolje, ima pozitivnih primjera onih koji uspijevaju samo zahvaljujući vlastitim naporima i sredstvima, ali neki sportovi i neka takmičenja, poput onih u nogometu, su naprosto neuporedivo skuplja od ostalih.

S druge strane, podrška sportu od strane vlasti nije samo podrška određenim klubovima ili njihovim rukovodstvima, to je također i ulaganje u zdravlje budućih generacija. Rezultatski uspjeh sportaša donosi i promociju zdravog života među mladima te njihovo masovnije uključivanje u sportske kolektive. Gašenje seniorskog pogona NK Krajišnik bi značilo i da u skorije vrijeme neće biti nikakvih rezultatskih uspjeha u našem daleko najpopularnijem sportu.

Općinska vlast još uvijek može pomoći najstarijem sportskom kolektivu u Velikoj Kladuši. Novca u budžetu ima i više nego dovoljno. Rast cijena je doveo do rekordne naplate PDV-a, a upravo PDV je najznačajnija stavka u punjenju svih budžeta, pa tako i općinskog. Načelnik može da predloži rebalans budžeta i njime poveća grant za Sportski savez, samim tim i za NK Krajišnik. Može, također, hitno raspisati javni poziv za dodjelu sredstava iz granta za udruženja građana na koji i sportski klubovi (svi su registrirani kao udruženja građana) imaju pravo aplicirati. A može klubu pomagati i iz budžetske rezerve, s kojom sam raspolaže, svakog mjeseca dok se ne donese rebalans za ovu ili budžet za iduću godinu.

Krajišnik se gasi, lampice se pale

Ipak, imajući u vidu da je do smanjenja granta za Sportski savez došlo bez ikakve potrebe, opravdanja i logike, sve je više sumnji da se iza svega krije nešto sasvim drugo. Jedna od teorija spominje i određene tajkunsko-građevinske lobije kojima je u cilju doći do atraktivnog zemljišta gradskog stadiona. Ono je prije nekoliko godina na čudan način prešlo iz vlasništva Općine u vlasništvo NK Krajišnik. Imovinom ovog kluba raspolaže njegova skupština, a to je veoma mali broj ljudi bez velike formalne odgovornosti.

Koji sat nakon što je Krajišnik objavio da gasi seniorski pogon, upaljena je ukrasna rasvjeta postavljena povodom Kladuškog ljeta koje počinje 9. jula. Da li je to pomno tempiran korak ili puka slučajnost, manje je važno, ali jeste porazno saznanje da su mnogo više pažnje kladuške javnosti privukle fotografije šarenih sijalica od vijesti da je najstariji sportski klub pred gašenjem.

Taktika „kruha i igara“ jedina je na koju igra aktuelna lokalna vlast. Nemam ništa protiv druženja i zabave, ali se bojim da nekoliko pijanih sedmica neće izbrisati svu bijedu u kojoj se naše društvo nalazi. Možemo je samo kratko potisnuti iz svijesti, ali nas neminovno čeka težak mamurluk. Kladuši želim lijep, dostojanstven provod i što brže i lakše otriježnjenje.

Amir Purić, vijećnik Naše stranke