Javno komunalno uslužno preduzeće Komunalije Velika Kladuša je objavilo javni konkurs za popunu 123 radna mjesta. Treba li, u općini u kojoj je ogromna nezaposlenost problem svih problema, takav potez dočekati s oduševljenjem? Odgovor je NE!

Svakako da treba pozdraviti to što je konkurs objavljen javno, osim u listu Oslobođenje, i na Radiju Velika Kladuša. Tu bi, kao i na općinskoj službenoj stranici, svi konkursi općinskih javnih preduzeća, ustanova, kao i Jedinstvenog općinskog organa uprave trebali biti objavljeni, što najčešće nije slučaj. No, zašto nismo oduševljeni činjenicom da će posao naći 123 radnika?

Prije svega zbog toga što se otvaranje novih djelatnosti i nova upošljavanja u JKUP Komunalije subvencionira sa 2 miliona maraka budžetskih sredstava Općine Velika Kladuša. Dakle, novcima građana, novcima svih nas, novcima i onih privatnih poduzetnika i obrtnika kojima će nove djelatnosti JKUP Komunalije biti direktna konkurencija.

Drugo, zato što javnosti nije predstavljen jasan plan utroška tih sredstava: koje tačno djelatnosti će biti otvorene i koliko radnika će u tim djelatnostima tokom godine biti zaposleno?

Treće, jer nije predstavljen ni plan razvoja tih djelatnosti: koji ekonomski efekat se planira postići pokretanjem novih djelatnosti, koji proizvodi i usluge će se prodavati i kome, koliki je planirani profit?

Četvrto, jer nam nije poznato kakvo je finansijsko stanje u JKUP Komunalije, da li je preduzeće poslovalo prethodnih godina u deficitu ili suficitu, te otplaćuje li kredite kod komercijalnih banaka?

JKUP Komunalije je javno preduzeće u kojem otvaranje novih djelatnosti i nova zapošljavanja finansiraju svi građani Velike Kladuše. Zbog toga svaki segment poslovanja ovog preduzeća mora biti transparentan. U suprotnom se otvara prostor za sumnju da se radi o izvlačenju novca iz budžeta u privatne džepove preko ovog javnog preduzeća, te o stranačkom upošljavanju i kupovini glasova preko radnih mjesta.

Pozivamo direktora JKUP Komunalije da odgovori na pitanja postavljena iznad, uz odgovore i na pitanja o dosadašnjem poslovanju u ovoj godini:
– Koliko je novih upošljavanja bilo u JKUP Komunalije od početka godine do 1. juna? Ko je zaposlen i na koja radna mjesta? Da li su i gdje bili raspisani konkursi za te pozicije?
– Koliko kilograma bazge je otkupljeno tokom netom završene akcije? Za šta i kada će otkupljena sirovina biti upotrijebljena?