Inicijativa “Kladusa je naša” je uzela učešće na javnoj raspravi o nacrtu budžeta za 2019. godine. Između ostalog tražili smo povećanje granta za projekte i mlade EK614311-02 sa 10 000 KM na 50 000 KM. Smatrali smo da je iznos od 10 000 KM sramotno nizak i da šalje lošu poruku mladim ljudima sa područja Velike Kladuše. Na naše pozitivno iznenađenje, na posljednjoj sjednici Općinskog vijeća u izlaganju predlagača je rečeno da je grant za projekte i mlade povećan na 50 000 KM. Apelujemo na mlade Velike Kladuše da – ako budžet bude usvojen ili donijet u ovom obliku – apliciraju na sredstva iz granta za mlade i pokažu da ovaj iznos od 50 000 KM treba povećavati u budućnosti.

Na javnoj raspravi smo takođe predložili da se grant za škole na području općine Velika Kladuša EK 614311-006 poveća sa 10 000 KM na 100 000 KM. Taj prijedlog nije usvojen, možda iz razloga sto se škole financiraju sa kantonalnog nivoa, ali je s druge strane usvojen prijedlog da se sa iznosom od 100 hiljada KM sufinansira nabavka rendgen aparata za Dom zdravlja Velika Kladuša, što podržavamo kao i sve sto je za dobrobit građana Velike Kladuše. Pitanje je, ipak, u čemu se razlikuju škole i bolnice kada znamo da se obje ustanove finansiraju sa višeg nivoa? Jednako kao i bolnice trebaju nam biti važne i škole. Naša djeca su naša briga. Pitanje za vijećnike je: kako je moguće da glasate za prijedlog za Dom zdravlja jednoglasno, a za škole omjerom 12 za, 14 protiv?

Možda se odgovor na sva pitanja krije u omjeru 12 za, 14 protiv i 0 suzdržanih na sve predložene amandmane osim jednog (onog za sufinansiranje nabavke za Dom zdravlja). Neshvatljivo je da se po svim pitanjima omjer glasanja 12 za i 14 protiv ili obrnuto. Ovo nam govori da se glasa isključivo po stranačkom nahođenju i da vrijedi princip „nije važno šta se predlaže, već ko predlaže“. Primjećujete takođe da je 12 plus 14 jednako 26, što znači da dvoje vijećnika nisu bili prisutni na sjednici. O tome ćemo drugom prilikom.

Na kraju budžet nije usvojen na sjednici Općinskog vijeća održanoj 10.12.2018. godine, što znači da će uskoro biti donijeta Odluka o privremenom finansiranju (da se ne bi razljutili oni koji primaju plate i paušale iz budžeta), a onda nakon tri mjeseca načelnik ima pravo da sam donese/proglasi budžet, kao što je slučaj bio mnogo puta prethodnih godina. Da bi se takvoj praksi stalo u kraj, nužno je mijenjati Izborni zakon BiH na način da neusvajanje budžeta znači i smjenu izvršnog (načelnika) ili predstavničkog tijela (vijeća) i raspisivanje novih izbora. Tada će se i vijećnici i predlagač budžeta (općinski načelnik) početi ponašati ozbiljnije, te tražiti kompromisna rješenja.