Jučer, 8. septembra 2023. godine, sa početkom u 14 sati je u kabinetu predsjedavajuće održana sjednica Kolegija Općinskog vijeća. Prisutni su bili predsjedavajuća Općinskog vijeća i svi predsjednici klubova vijećnika osim predsjednika kluba Laburista Amira Đogića.

S obzirom da Općinski načelnik već duži period ne dostavlja materijale vijeću na razmatranje i na taj način blokira rad i funkcionisanje Općine Velika Kladuša, Kolegij je jednoglasno donio nekoliko zaključaka.

Prvim zaključkom se traži od Općinskog načelnika da u roku od sedam dana dostavi Prijedloge Odluka o stipendiranju studenata, o pristupanju izradi planskih dokumenata i provođenju izbora u mjesnim zajednicama, te izvještaje o izvršenju budžeta i izvještaje o poslovanju javnih preduzeća i ustanova kojima je osnivač Općinsko vijeće.

Usvojen je i zaključak kojim se od IV policijske uprave Velika Kladuša traži informacija u kojoj je fazi  istraga u vezi učestalih provala u općinsku vijećnicu i kabinet predsjedavajuće, a koji se dešavaju nakon radnog vremena.

Kolegij je razmatrao Zaključak Općinskog vijeća koji je usvojen na XVII redovnoj sjednici i kojim se tražilo pokretanje krivičnih prijava protiv odgovornih ukoliko se u određenom roku ne postupi po Odluci Općinskog vijeća i ne otpočne izdavanje urbanističkih saglasnosti. Kako se Općinski načelnik oglušio na taj zaključak, naredne sedmice će protiv njega biti podnijeta krivična prijava zbog zloupotrebe položaja ili ovlaštenja.

Iz dopisa, koji je došao dan pred održavanje najavljene sjednice Kolegija, jasno da načelnik, i poslije svih odluka, mišljenja i presuda nadležnih institucija, ne planira da svoje djelovanje vrati u zakonske okvire i da neće dostaviti materijale koje vijeće može tretirati samo onda kada ih načelnik uputi. U prilogu možete vidjeti pomenuti dopis u kojem se u nekoliko zabrinjavajućih rečenica mogu isčitati stavovi koji vladaju u kabinetu Općinskog načelnika prema institucijama države BiH.

U prilogu dostavljamo i obavijest Tužilaštva USK, na koji se poziva kabineta načelnika (ali samo na one riječi, ne rečenice koje njima odgovaraju), kako bi se mogli uvjeriti u istinitost svih tvrdnji koji su navedeni u dopisu.

Isti dopis je Kabinet načelnika uputio Policijskoj stanici Velika Kladuša i Tužilaštvu USK. Da li kao obavijest ili prijetnju – nismo sigurni, ali je jasno da je zbog nepravovremenog ili izostalog reagovanja nadležnih institucija došlo do toga:

  • da osoba kojoj se sudi za zloupotrebu položaja ili ovlaštenja provede čitav naredni mandat (4 godine) na tom istom položaju,
  • da načelnik već osam mjeseci blokira rad predstavničke vlasti,
  • da već drugu godinu zaredom načelnik nezakonito „proglašava“ Program ZKP (čije je usvajanje isključiva nadležnost Općinskog vijeća),
  • da nadležna kantonalna i federalna ministarstva ne provode inspekcijske nadzore i
  • da Ustavni sud FBiH ne može za pet mjeseci donijeti presudu da li je budžet Općine Velika Kladuša za 2023. godinu u skladu sa Ustavom (2020. godine presuda donijeta u roku od 21 dan).

Ne bismo da budemo kao neki drugi i da se vodimo onom ko se češlja dok selo gori, ali moramo primjetiti da u Kladuši gori, a niko se i ne češlja. Neko jer nema šta, a neko jer je izgubio češalj.